Overslaan naar inhoud

Voetzorg

Eeltpit of eksteroog
Eeltpitten zijn "eeltbolletjes" die ontstaan door lokale druk en / of wrijving. Wanneer een eeltpit zich tussen twee tenen bevindt, kan er een op maat gemaakte silicone orthese gemaakt worden om de druk te verminderen.
Huisbezoeken
Indien er geen enkele mogelijkheid bestaat om naar de praktijk te komen, is een huisbezoek mogelijk. Huisbezoeken vinden alleen plaats in Dendermonde en Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Consultaties in de praktijk verdienen sterk de voorkeur om praktische en ergonomische redenen.
Let op: een huisbezoek kan alleen telefonisch aangevraagd worden!
Eel​t
Druk en / of wrijving veroorzaken een verdikking van de bovenste huidlaag. Deze harde laag kan pijn veroorzaken. Wanneer de huid niet voldoende gehydrateerd is kunnen er kloven ontstaan. Verwijderen van de eelt kan de druk op de onderliggende huid en het ontstaan van kloven verminderen.
Kromme nagels
Wanneer een nagel een sterke kromming heeft, kan dit verschillende klachten veroorzaken. Omdat de nagel hierdoor dieper in de huid ligt is er een grotere kans op ingroeien. Er kunnen ook pijnklachten ontstaan omdat de nagel zich als het ware als een klem rond de huid gaat gedragen. Een nagelbeugel kan de kromming van de nagel verminderen. 
Ingroeiend​e nagel
Bij een ingroeiende nagel duwt een stuk van de nagel in de huid. Dit kan een wonde veroorzaken, met pijn en ontstekingsklachten tot gevolg. Het verwijderen van het stukje nagel zou al meteen voor een verbetering van de klacht moeten zorgen. Het ingroeien kan het gevolg zijn van de kromming van de nagel of door het verkeerd knippen van de nagel.
Schimmelnagel
Door een schimmelinfectie kan de nagelplaat dikker worden. Dit kan voor extra druk ter hoogte van het nagelbed zorgen met pijnklachten tot gevolg. De nagel kan dunner gefreesd worden om de druk weg te nemen. Indien nodig kan er met lokale producten gewerkt worden of orale medicatie, dit gebeurt op voorschrift van een arts.

Hier onder staat een greep uit de meest voorkomende nagel- en huidproblemen. Heb je een klacht die niet in de lijst staat? Neem dan gerust contact op en dan bekijk ik of ik je kan helpen of ik verwijs je door naar de gepaste zorgverlener.

Stapanalyse & podologische zolen

.

Biomechanisch onderzoek en stapanalyse
Tijdens een biomechanisch onderzoek wordt er gekeken naar de (a)symmetrie in de mobiliteit van de gewrichten, spierkracht en -lengte. 
Bij een stapanalyse maak ik gebruik van een high-speed camera en een drukplaat om je stappatroon te onderzoeken.
Podologische zolen
Wanneer tijdens het onderzoek duidelijk wordt dat je klachten vanuit de voeten ontstaan, kunnen podologische zolen gemaakt worden. Met een 3D-scan neem ik een afdruk van je voet en op basis van deze scan maak ik je zolen.
Wanneer je klachten hogerop ontstaan verwijs ik je door zodat je de gepaste behandeling krijgt. 

Diabetesvoeten

Jaarlijkse screening
Wanneer je diabeet bent, kan er een verlies van het oppervlakkig en diep gevoel in je voeten optreden. Dit komt omdat pijnprikkels minder of niet meer van je voeten tot aan je hersenen geraken. Ook kan de  kwaliteit van de bloedvaten in de onderste ledematen verminderen. In combinatie met eventuele drukpunten, ingroeiende nagels, verminderde huidkwaliteit, ... kan dit een wonde veroorzaken.
Als je een wonde aan je voeten hebt, kunnen deze factoren een goede wondheling in de weg staan. Daarom is het belangrijk om jaarlijks het gevoel en de kwaliteit van de bloedvaten in de voeten te laten testen. Zo worden risicofactoren tijdig opgespoord en kan er eventueel correct worden doorverwezen.
Trajecten en terugbetaling
Zit je in een opstarttraject, zorgtraject of diabetesconventie? Dan heb je twee keer per jaar recht op een volledige terugbetaling van een consultatie. Vergeet niet dat je hiervoor een voorschrift van je ​huisarts of specialist nodig hebt.
Ben je niet zeker of je in één van de bovenvermelde trajecten zit, dan kan je dit altijd navragen bij je huisarts of specialist.